blat-kuchenny

Blat kuchenny to najczęściej wykorzystywana powierzchnia kuchenna. Ma częsty kontakt z wodą i wysoką temperaturą. Dobrze więc, by był na te czynniki odporny. Podobnie jak na środki czyszczące oraz obciążenia i uszkodzenia mechaniczne. Dzięki temu nie tylko zapewni nam wygodną pracę, ale będzie też świetnie komponował się z pomieszczeniem przed długie lata. Jaki blat wybrać?

Laminowany – tani, ale odporny

Blaty kuchenne z płyt laminowanych lub MDF-u wykazują się odpornością zarówno na wysoką temperaturę, jak i ścieranie czy zabrudzenia. Niestety, ich krawędzie nie są odporne na wodę. Dlatego należy je wcześniej zabezpieczyć metalową lub akrylową listwą oraz uszczelnić w miejscu styku ze zlewozmywakiem. Niewątpliwym atutem blatów laminowanych jest ich niska cena.

Drewniany – do każdej kuchni

Blaty wykonane z drewna pasują do kuchni wykonanych w różnym stylu. W kuchniach rustykalnych idealnie sprawdzą się blaty z buku, dębu lub iroko z nierównym usłojeniem i widocznymi sękami. W nowoczesne aranżacje wpisze się drewno klejone, które jest znacznie trwalsze od drewna litego. Blaty drewniane są łatwe w obróbce, więc można nadać im dowolny kształt. Konieczne jest jednak ich zabezpieczenie przed plamami – lakierem lub olejem. Wadą jest to, że nie są odporne na wysoką temperaturę.

Z kamienia – efektowny i wytrzymały

Blaty kamienne to propozycja dla osób ceniących solidne rozwiązania. Bez obaw można na nim kroić i stawiać gorące naczynia. Taki blat nie straci swojego blasku po latach. Aby jednak nadać mu wymarzony kształt, konieczne będzie użycie specjalistycznego sprzętu. Co za tym idzie, koszty takiego blatu są znacznie wyższe od blatów laminowanych i z drewna.